#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Murfatlar
30 Apr, 2025 17:00
30 Apr, 2025 17:00
30 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
451
Marime text


De-a lungul istoriei sale de sute de ani, Dobrogea a fost renumită pentru podgoriile sale, scăldate în lumina soarelui și mângâiate de briza mării. Solurile argiloase au permis ca strugurii să fie dulci , iar această dulceață să dea tăria și mireasma vinurilor dobrogene.
Murfatlar este un loc încărcat de istorie, un loc în care vestigiile arheologice se întâlnesc la tot pasul, fie că sunt grecești, romane, runice, tătare, turcești sau de altă natură. Denumirea localității are o conotație turcească fiind legată cel mai probabil de numele unui conducător local de origine turcică, sau poate tătară, numit Murfat. Această denumire s-a păstrat până astăzi, cu toate că în două rânduri, localitatea s-a numit Basarabi. Pe lângă faptul că există istorie, există bisericuțele de cretă din dealul Tibișir, din secolul al X-lea, există și atestarea unui conducător local, jupan Gheorghe, ceea ce demonstrează că era un pol de putere. Mai târziu în secolul al XI-lea, în Alexiada Anei Comnena, zona centrală a provinciei era controlată de Seslav, iar mai apoi de bizantini, tătari și de otomani. La începutul secolului XX locul va deveni raiul vinului de Murfatlar.
Crama Murfatlar se află în partea de sud-est a României, în Dobrogea, teritoriul dintre mare și Dunăre. Podgoria se întinde pe o suprafață de 3000 de hectare. Climatul continental, diversitatea amplasării plantațiilor viticole, vecinătatea Mării Negre care temperează căldurile și gerurile, creează un microclimat favorabil pentru realizarea unei largi varietăți de vinuri. Crama produce vinuri roşii, albe şi roze, dulci, demi-dulci, demi-seci, seci şi licoroase acoperind astfel toate segmentele de consumatori.
Istoria acestui loc începe în 1907 când se plantau câteva soiuri de viță de vie aduse din Franța. Devine ulterior Via Regală, cu o activitate între 1939-1942, începută în vremea regelui Carol al II-lea. În anul 1942 ia ființă Stațiunea Regală Viticolă, în vremea regelui Mihai I, iar în perioada regimului comunist și postdecembrist, 1967-2002 – este coordonată de Institutul de cercetare și producție pentru viticultură și vinificație Valea Călugărească. Din anul 2002 se află sub coordonarea ASAS București având denumirea de Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură-Vinificație Murfatlar.
Plantațiile viticole sunt amplasate pe platouri cu maluri teșite, versanţi cu pante line și expoziții predominant sudice și sud-vestice. Climatul este continental excesiv dat de contrastul deosebit de pronunțat dintre iarna si vară. Tipul dominant de sol este „cernoziom calcaric”, bogat în carbonați. Textura este mijlocie, procentul de humus variind între 1,8 – 3%.
Printre soiurile cultivate amintim: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca Regală, Columna, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Mamaia.

Gama de vinuri produse la Murfatlar este compusă din vinuri seci, demiseci și demidulci.
Producția de vin ecologic este atent monitorizată, pentru a obține vinuri de cea mai înaltă calitate, așa cum își propun toate cramele din Dobrogea și din România.




Crama dispune de un muzeu și se pot face degustări de vinuri, tururi ale cramei, servirea unor aperitive, plăcinte tradiționale dobrogene, brînzeturi și fructe puse la dispoziția turiștilor, de gazde. Vizita cramei și degustarea sunt realizate contracost, dar prețurile practicate sunt accesibile. Același lucru se întâmplă și în alte crame renumite din Europa.
De altfel, Murfatlar-România este un brand care trebuie păstrat și promovat în continuare, atât în țară cât și peste hotare.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citește și:
#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Vlădoi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii